Składniki na 5-6 porcji

Składniki:
- Żurek podgórski „Takapol” 1 but.05l.
- Kiełbasa zwyczajna 150-200g.
- Marchewka 1 mała.
- Pietruszka ½ szt.
- Seler 2 plasterki.
- Cebula 1 mała.
- Ziemniaki 150-200g.
- Czosnek 1-3 ząbki.
- Śmietana 100-200ml.
Opcjonalnie:
- Bułka, chleb
- Groszek zielony świeży (mrożony) 30-50g.
- Pieczarki (grzyb suszony) 3szt.
Przyprawy:
- Pieprz
- Sól
- Liść laurowy 2szt.
- Ziele angielskie 3szt.
- Majeranek 2 szczypty.
Sposób przygotowania
Kiełbasę pokrój w plasterki, cebulę i grzyby w drobną kostkę, wszystko podsmaż, a pod koniec dodaj przeciśnięty czosnek. Zalej wszystko wodą , dodaj ziele angielskie, liść laurowy, majeranek oraz pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki (groszek). Warzywa postaraj się ugotować, w taki sposób, aby były miękkie, a ziemniaki nie rozgotowane. Teraz możesz wlać Żurek Podgórski Takapol i śmietanę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Zalewajkę możesz podawać z posypanymi w kostkę grzankami lub tostami oraz jajkiem ugotowanym na twardo.
Wszystkie składniki podane w przepisie na zalewajkę są orientacyjne, zależnie od upodobań i wymagań zdrowotno-dietetycznych. Smacznego!