Składniki na barszcz biały
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: około 6 porcji
- Barszcz biały zbożowy „Takapol” but.0.5l.
- Bulion warzywny lub mięsno-warzywny 1l.
- Suszone grzyby 3-5 szt.
- Ziemniaki 300-500 g.
- Śmietana 150-200 ml.
- Koperek do dekoracji
- Sól
- Pieprz
- Majeranek
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
Barszcz biały - sposób przygotowania
1.Namoczone suszone grzyby kroimy , dodajemy do bulionu i gotujemy do miękkości.
2. Wlewamy barszcz biały Takapol i śmietanę ,gotujemy jeszcze ok. 10 min.
3. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Ziemniaki obieramy i osolone gotujemy.
5. Odcedzone ubijamy na jednolitą masę.
6. Do głębokiego talerza nakładamy 1-2 gałki ziemniaków puree i zalewamy barszczem. Całość posypujemy nie wielką ilością koperku.
Oto prosty przepis na barszcz biały. Życzymy przyjemnego gotowania i smacznego!