Składniki na 5-6 porcji

Składniki:
- Barszcz biały zbożowy „Takapol” but.0.5l.
- Bulion warzywny lub mięsno-warzywny 1l.
- Suszone grzyby 3-5 szt.
- Ziemniaki 300-500 g.
- Śmietana 150-200 ml.
- Koperek do dekoracji
- Sól
- Pieprz
- Majeranek
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
Sposób przygotowania
Namoczone suszone grzyby kroimy , dodajemy do bulionu i gotujemy do miękkości. Wlewamy barszcz biały Takapol i śmietanę ,gotujemy jeszcze ok. 10 min. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i osolone gotujemy. Odcedzone ubijamy na jednolitą masę. Do głębokiego talerza nakładamy 1-2 gałki ziemniaków puree i zalewamy barszczem. Całość posypujemy nie wielką ilością koperku.
Oto prosty przepis na barszcz biały. Życzymy przyjemnego gotowania i smacznego!