Jak zrobić barszcz biały? Przepis na barszcz z puree ziemniaczanym

Składniki na barszcz biały

Przepis Barszcz Bialy Takapol

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: około 6 porcji

  • Barszcz biały zbożowy „Takapol” but.0.5l.
  • Bulion warzywny lub mięsno-warzywny 1l.
  • Suszone grzyby 3-5 szt.
  • Ziemniaki 300-500 g.
  • Śmietana 150-200 ml.
  • Koperek do dekoracji
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy

Barszcz biały - sposób przygotowania

1.Namoczone suszone grzyby kroimy , dodajemy do bulionu i gotujemy do miękkości. 

2. Wlewamy barszcz biały Takapol i śmietanę ,gotujemy jeszcze ok. 10 min.

3. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4. Ziemniaki obieramy i osolone gotujemy.

5. Odcedzone ubijamy na jednolitą masę.

6. Do głębokiego talerza nakładamy 1-2 gałki ziemniaków puree i zalewamy barszczem. Całość posypujemy nie wielką ilością koperku.

Oto prosty przepis na barszcz biały. Życzymy przyjemnego gotowania i smacznego!

Skorzystaj z naszych gotowych zakwasów na barszcze