Co zrobić aby barszcz czerwony nie tracił koloru?

Od 30 lat firma Takapol specjalizuje się w produkcji pysznego i intensywnie czerwonego barszczu czerwonego w butelkach. Nasze doświadczenie sprawia, że nasz barszcz zachwyca nie tylko smakiem, ale także pięknym kolorem. W tym artykule podzielimy się z Tobą wskazówkami, jak zachować intensywny kolor barszczu i jak go uzyskać.

Dlaczego barszcz czerwony traci kolor?

Barszcz czerwony traci kolor głównie z powodu rozkładu betainy, związku chemicznego odpowiedzialnego za jego intensywny kolor. Betaina jest nietrwała i może ulegać rozkładowi pod wpływem wysokiej temperatury, zbyt długiego gotowania lub braku kwasu w zupie. Aby uniknąć utraty koloru, ważne jest zastosowanie odpowiednich technik gotowania i dodanie kwasu w odpowiednim momencie.

Jak zachować intensywny kolor barszczu?

Aby Twojemu barszczowi czerwonemu nadać piękny, intensywny kolor, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:

  • gotuj na małym ogniu – barszcz powinien jedynie „pyrkać”, a nie wrzeć intensywnie. To pozwoli zachować betainę i kolor zupy. Unikaj gotowania na wysokim ogniu, ponieważ może to przyspieszyć rozkład betainy.
  • dodaj zakwas – zakwas buraczany powinien być dodawany na końcu gotowania, aby uniknąć jego rozkładu. Dzięki temu kwas pomoże utrwalić kolor zupy. W internecie znajdziesz również porady dodania odrobiny soku z cytryny lub octu do zupy co pomaga utrwalić kolor, ponieważ zakwasza wodę i stabilizuje betainę – my osobiście uważamy, że psuje to nieco smak (zwłaszcza ocet).
Banner barszcz czerwony
  • użyj surowych buraków – jeśli barszcz stracił kolor, można dodać starty surowy burak i wymieszać, a następnie gotować na minimalnym ogniu, aby uniknąć dalszego rozkładu betainy. Surowe buraki dodadzą zupie świeżości i pomogą odzyskać część utraconego koloru.
  • wybór odpowiednich buraków – wybór buraków o głębokim, intensywnym kolorze również wpłynie na kolor końcowy barszczu. Im bardziej intensywny kolor mają buraki, tym bardziej czerwony będzie barszcz.

Dlaczego nasz zakwas na barszcz jest tak intensywnie czerwony?

W firmie Takapol dbamy o to, aby nasz zakwas na barszcz czerwony był nie tylko smaczny, ale także pięknie wyglądał. Używamy wyselekcjonowanych buraków o intensywnym kolorze i stosujemy specjalne techniki przygotowania zakwasu, które pozwalają zachować betainę. Dodatkowo, nasz zakwas na barszcz jest przygotowywany z dbałością o każdy detal, aby zapewnić, że kolor i smak są zawsze na najwyższym poziomie. Jednak to od Twojej dalszej obróbki uzależniony jest końcowy wygląd barszczu czerwonego na talerzu.

Zastosowanie tych wskazówek pozwoli Ci przygotować barszcz czerwony o pięknym, intensywnym kolorze, który z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach. A jeśli chcesz mieć pewność, że Twój barszcz będzie zawsze idealny, wypróbuj nasze produkty – od 30 lat specjalizujemy się w produkcji pysznego i intensywnie czerwonego zakwasu na barszcz czerwony.