Zalewajka po Podgórsku

Składniki na 5-6 porcji

Przepis Zalewajka Po Podgorsku

Składniki:

  • Żurek podgórski „Takapol” 1 but.05l.
  • Kiełbasa zwyczajna 150-200g.
  • Marchewka 1 mała.
  • Pietruszka ½ szt.
  • Seler 2 plasterki.
  • Cebula 1 mała.
  • Ziemniaki 150-200g.
  • Czosnek 1-3 ząbki.
  • Śmietana 100-200ml.

Opcjonalnie:

  • Bułka, chleb
  • Groszek zielony świeży (mrożony) 30-50g.
  • Pieczarki (grzyb suszony) 3szt.

Przyprawy:

  • Pieprz
  • Sól
  • Liść laurowy 2szt.
  • Ziele angielskie 3szt.
  • Majeranek 2 szczypty.

Sposób przygotowania

Kiełbasę pokrój w plasterki, cebulę i grzyby w drobną kostkę, wszystko podsmaż, a pod koniec dodaj przeciśnięty czosnek. Zalej wszystko wodą , dodaj ziele angielskie, liść laurowy, majeranek oraz pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki (groszek). Warzywa postaraj się ugotować, w taki sposób, aby były miękkie, a ziemniaki nie rozgotowane. Teraz możesz wlać Żurek Podgórski Takapol i śmietanę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Zalewajkę możesz podawać z posypanymi w kostkę grzankami lub tostami oraz jajkiem ugotowanym na twardo.

Wszystkie składniki podane w przepisie na zalewajkę są orientacyjne, zależnie od upodobań i wymagań zdrowotno-dietetycznych. Smacznego!