Przepis na zalewajkę po podgórsku

Zalewajka „Na bogato, po podgórsku”

Zalewajka to tradycyjne, proste danie polskie. Dziś pokażemy Ci przepis, który ubogaci tę zupę w zaskakujący sposób. Nasze rodzinne serca Zalewajka podbija od paru pokoleń.

Przepis na Zalewajkę po podgórsku:

Składniki na 5-6 porcji:

  • Kiełbasa zwyczajna 150-200g.
  • Żurek podgórski 1 but.05l.
  • Marchewka 1 mała.
  • Pietruszka ½ szt.
  • Seler 2 plasterki.
  • Cebula 1 mała.
  • Ziemniaki 150-200g.
  • Czosnek 1-3 ząbki.
  • Śmietana 100-200ml.

Opcjonalnie:

  • Bułka, chleb
  • Groszek zielony świeży (mrożony) 30-50g.
  • Pieczarki (grzyb suszony) 3szt.

Przyprawy:

  • Pieprz
  • Sól
  • Liść laurowy 2szt.
  • Ziele angielskie 3szt.
  •  Majeranek 2 szczypty.

Kiełbasę pokrój w plasterki, cebulę i grzyby w drobną kostkę, wszystko podsmaż, a pod koniec dodaj przeciśnięty czosnek.  Zalej wszystko wodą , dodaj ziele angielskie, liść laurowy, majeranek oraz pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki (groszek).  Warzywa postaraj się  ugotować, w taki sposób, aby były miękkie, a ziemniaki nie rozgotowane. Teraz możesz wlać Żurek Podgórski Takapol i śmietanę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Zalewajkę możesz podawać z posypanymi w kostkę grzankami lub tostami oraz jajkiem ugotowanym na twardo.

Wszystkie składniki podane w przepisie na zalewajkę są orientacyjne, zależnie od upodobań i wymagań zdrowotno-dietetycznych. Smacznego!