Barszcz biały z delikatnym puree ziemniaczanym – przepis

Barszcz biały kojarzy Ci się z ciężkim, tradycyjnym daniem? Nic bardziej mylnego. Przyrządź go z puree ziemniaczanym i pobudź delikatnie swoje kupki smakowe. Poznaj nasz przepis.

Przepis na barszcz biały z puree ziemniaczanym:

Składniki na 5-6 porcji:

  • Barszcz biały zbożowy „Takapol” but.0.5l.
  • Bulion warzywny lub mięsno-warzywny 1l.
  • Suszone grzyby 3-5 szt.
  • Ziemniaki 300-500 g.
  • Śmietana 150-200 ml.
  • Koperek do dekoracji.

Przyprawy:

  • Sól
  • Pieprz

Namoczone suszone grzyby kroimy , dodajemy do bulionu i gotujemy do miękkości.  Wlewamy barszcz biały Takapol i śmietanę ,gotujemy jeszcze ok. 10 min. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i osolone gotujemy. Odcedzone ubijamy na jednolitą masę. Do głębokiego talerza nakładamy 1-2 gałki ziemniaków puree i zalewamy barszczem. Całość posypujemy nie wielką ilością koperku.

Oto prosty przepis na barszcz biały. Życzymy przyjemnego gotowania i smacznego!